מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים

הנעה חשמלית הופכת פופולרית יותר ויותר בעולם הרכב, והמהפכה לא עוצרת גם כשמדובר בהנעת רכבי ההובלה הבינוניים והגדולים. בכלי רכב אלה, המשנעים סחורות סביב השעון, ההנעה החשמלית מהווה יתרון לא רק דרך חיסכון בעלויות תחזוקה וטעינה לעומת תדלוק, אלא גם בנסיעה העירונית שלא מזהמת ובעיקר- ההנעה החשמלית החרישית בשעות הבוקר המוקדמות, כשהעיר עדיין בשלבי התעוררות. לקחנו למבחן את ה-e דליבר 5 של מקסוס, המיובאת על ידי אוטו-חן מקב' בליליוס, כדי לבדוק איך זה עובד בכבישים.

טל אבן | 02/03/25
מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים
מקסוס MAXUS eDeliver 5. צילום תמונות: טל אבן

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – רקע

מקסוס שייכת לענקית הרכב הסינית SAIC, לה שייכים מותגי רכב שונים, כשלפחות אחד מהם מוכר לנו- MG. למקסוס יש מגוון כלי רכב כל- חשמליים, ביניהם מסחריים וגם מכוניות נוסעים גדולות, הבולטות שבהן, הצמד מיפה 7 ו- 9 MIFA. הראשונה נבחנה על ידינו לאחרונה באתר קארדייט CarDate.

עולם הרכב מתחיל להתרגל להנעה החשמלית, וראינו בשנים האחרונות השקות של כלי רכב מסחריים גדולים מונעי חשמל, חלקם גם הגיעו ארצה, ביניהם כלי רכב מקבוצת פיג'ו-סיטרואן, פיאט, אופל, פורד, פולקסוואגן וגם כלי רכב מבית טויוטה וניסאן.

הeDeliver 5  הינו הדגם הראשון המבוסס על פלטפורמת ה MILA של MAXUS  - פלטפורמה חשמלית המייצגת ארכיטקטורה מודולרית וקלת משקל, המתמקדת ביישומים לוגיסטיים עם יכולת העמסה גבוהה, הנותנת מענה למגוון צרכים.

 (MILA - Modular, Intelligent, Light-weight, Architecture).

אוטו-חן לא הסתפקה בהשקה מקומית של 3 גרסאות לדגם הדליבר 5 הנבחן, הכוללות בחירה בין מרכב קצר- נמוך או גבוה לאחד ארוך, אלא שבאותו המועד הושקו לא פחות מ-3 דגמים מסחריים נוספים, מרכב מסחרי קטן (דליבר 3) ועד לדליבר 7 ו-9, כשלזו האחרונה גרסה גבוהה שמשקלה מעל ל-4 טונות, שנהיגה בה דורשת רישיון נהיגה ברכב כבד.

 

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – עיצוב חיצוני, מימדים, ארגז טעינה אחורי

עיצוב חיצוני של רכב מסחרי נטול חלונות בארגז, ובמיוחד כשהוא מגיע בצביעה לבנה אחידה, לא יכול להיות הרפתקני יתר על המידה, במיוחד בצידי הרכב שם משטחי פח עצומים ובחלק האחורי- שברובו המכריע נמצאות 2 הדלתות הגדולות, ולכן המקום ליצירתיות עיצובית עם 2 הפנסים המאורכים- מוגבלת מאד.

עדיין, יחידות התאורה כאן הבנויות מ-3 אליפסות לרוחב עם בליטות מקו המרכב- נותנות מראה שונה ומעניין.

בחזית מרוכזת עבודת העיצוב העיקרית של הדגם, והיא בהחלט קיבלה טביעת אצבע מובחנת, עם עיצוב קטום וחביב לחזית, שמשה קדמית בשיפוע, פנסי Full led הכוללים חתימת יום בצורת C, וחלק תחתי בפגוש הקדמי בשחור מעוגל, כמו מאחור, והוא מוצב במקביל לפאנל השחור המחבר בין הפנסים שמעליו.

העיצוב הכללי נעים לעין, המראה כולו הרבה יותר מעודן והרבה פחות גולמי ותכליתי מכלי רכב מסחריים אחרים שנמצאים על הכביש;

אחת השכנות במקום מגוריי אפילו קראה לעברי "איזה רכב חמוד" כשחניתי את המקסוס הזו, וזו מחמאה לא קטנה לרכב מסחרי גדול ולבן.

מידות הדליבר 5 שאיתנו שבהגדרתו - הקצר הנמוך, עומדות על 4.8 מ' לאורך, 1.874 מ' לרוחב וגובה יעיל בן 1.96 מ'. הגרסה הגבוהה של הדגם צומחת לגובה בן 2.18 מ', זה נוח מאד להובלת רהיטים גבוהים, אך מדובר בגובה שייאלץ אתכם להיות זהירים במיוחד, ובמיוחד למנוע מכם כניסה לרוב החניונים העירוניים; בסיס הגלגלים עומד על 3.1 מ'.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט קדמי מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט אחורי

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט צד

ארגז הטעינה   

בארגז שמאחוריכם 4 דלתות – 2 דלתות צד על מסילות ושתיים מאחור, הנפתחות עד 180 מעלות, יש בו תאורת לד וכיסוי PVC לרצפה. הנפח שלו עומד על 6.6 מ"ק, ומשקל ההעמסה המירבי – 1.2 טונות.

מידות הארגז הפנימיות נטו מדברות על 1.25 מ' בין בתי הגלגלים ו-1.65 מ' דופן לדופן (1.7 מ' ברוטו).

בשל העובדה שמשטח סטנדרטי הוא בגודל 80x120 ס"מ, ניתן יהיה להכניסו בין בתי הגלגלים בקלות, כשפתיחת הדלתות המלאה מאחור (180 מעלות) תאפשר למלגזה להניח אותו שם.

אורך הארגז הוא 2.5 מ' מסף ההטענה האחורי ועד לגב הקבינה (2.65 מ' ברוטו), וגובה הארגז – 1.4 מ' (1.45 מ' ברוטו).

המפתח של דלתות הצד הוא 87 ס"מ (94 ס"מ ברוטו) וגובהן – 1.24 מ'.

מפתח הדלתות האחוריות עומד על 1.3 מ' לרוחב ו-1.27 מ' לגובה.

לשם המחשה, ניתן יהיה להכניס לארגז המקסוס הזו מיטה זוגית בגודל 1.40 X2.00 מ' באלכסון, מעליה ניתן יהיה להוסיף ארגזים בגובה כמטר, ומאחוריה, עוד ארגזים באורך של כחצי מטר בגובה מלא, ובכן, מדובר בלא מעט מקום אחסון.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – עיצוב פנימי, איכות חומרים והנדסת אנוש

הקבינה של הדליבר 5 בודדה, "חד קבינה", עם 3 מושבים. המושב האמצעי מעט צר מזה שלידו, אך יוכל לאכלס בקלות גם מבוגר בגודל ממוצע. העדרם של ידית הילוכים ותא כפפות מאפשר לנוסעים מרווח גדול לרגליים.

העיצוב כולו מינימליסטי ונקי, וכצו האופנה העכשווית – כמעט כל תפעול הרכב עבר למסך הראשי, לרבות תפעול המיזוג, החימום והמדיה.

ההתמקמות במושב לא מלווה בטיפוס, ועדיין הישיבה גבוהה ביחס לתנועה מסביב; המושבים נוחים למדי, ולנהג משענת דקה ליד ימין. אין כאן תא כפפות כאמור או תאי אחסון רבים, אך כמו בכל רכב מסחרי מן המניין, ישנו מדף רוחבי מעל לקו השמשה הקדמית, וגם מתחת למושב הנוסע יש מקום פתוח בו תצליחו לדחוס תיק גב או קופסא לא גבוהה.

מתקן הכוסות המתקפל במרכז הדש בורד ממוקם מעט נמוך מדי עבור בקבוק המים או כוס הקפה, אך יוכל להחזיק גם את הטלפון הנייד, בהיעדר מקום ייעודי לעניין.

בדלתות ישנם תאי אחסון גדולים יחסית, התחומים ברשתות קטנות, עדיין, תאי אחסון נוספים בתא היו מתקבלים בברכה, בטח עבור הנהג שנמצא שעות מרובות ביום על הכביש.

מול הנהג 2 מסכים, האחד כלוח מחוונים 7" והשני כמערכת מולטימדיה 12.3".

בלוח המחוונים יש לא מעט אינפורמציה, חלקה בפונטים קטנים מדי, ושטח חיוני נתפס על ידי ציור הרכב, שצויר במעטה ספורטיבי כבד ומעט ילדותי.

משמאל להגה כמה כפתורים פיזיים, בעיקר לתפעול האורות מלפנים ולכוונון חשמלי של מראות הצד, הן גם מחוממות, אך אינן מתקפלות חשמלית.

על ההגה כפתורים לתפעול בקרת השיוט האדפטיבית, שהפעלתה נעשית מידית ההילוכים שמימין להגה, לצד כפתורים לטובת זיהוי קולי ותפעול שיחות נכנסות, וכפתור חשוב שמנווט למסך הבית במסך הראשי.

שמחתי למצוא על ההגה כפתורים נוחים לתפעול של תוכניות הנהיגה, מחסכוני ועד "ספורט" וגם שליטה במידת הרגנרציה ועוצמת הבלימה בהתאם.

משעשע היה למצוא על הדוושות עצמן משולש של "Play" בדוושת התאוצה וריבוע של "stop" בדוושת הבלימה, שלקחו את ההגדרה של סטרימינג גם לזרימה בכביש.

הנדסת האנוש ברובה טובה, אם לוקחים בחשבון שפונקציות רבות מתבצעות דרך המסך דרך תפריטים שונים, וזה דורש תשומת לב של הנהג בעת נהיגה.

אדגיש את עוצמת החימום שיש כאן, הן במיזוג/חימום הרכב והן בחימום המושבים שמגיע כסטנדרט, שהיא גבוהה במיוחד, והייתה יעילה להפליא בימים המאד קרים של המבחן.

איכות החומרים נראית טובה, הם מרגישים עמידים וקשוחים, תרתי משמע, שכן המשטחים השונים אינם גמישים כלל והמגע בהם נוקשה ומחוספס, אך אלה נועדו לעמוד במטלות Heavy duty, ולכן זה מתקבל יותר בסלחנות כשמדובר ברכב מהקטגוריה. שימוש במספר גוונים של פלסטיק מקליל מעט את האווירה.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – אבזור, מחיר

הדגם מתומחר ב- 225 אלפי שקלים. עבור עשרת אלפים שקלים נוספים תקבלו את הגרסה הגבוהה או הארוכה, לבחירתכם.

כמצופה, רשימת האבזור כאן אינה ארוכה במיוחד, אך כן כוללת כמה פריטים חיוניים וחלקם אף מפתיעים ברכב מסוגו (מלבד חימום המושבים שצוין), כמו קישוריות אנדרואיד ואפל אלחוטית לניידים ומצלמות 360, שמקלות עד מאד על התמרון העירוני;

באופן מעט תמוה ודי משעשע יש בדגם מראה פנימית, למרות שמאחורי הנוסעים יש משטח פח וארגז ללא חלונות, תהיתי אם מטרתה לשמש כמראת איפור לנוסעים או לנהג/ת, שכן בסוככי השמש מראות - אין.

בנוסף, תמצאו כאן הפעלת מנוע בלחיצה על הבלם, שקעי USB, בלם יד חשמלי וחלונות חשמליים עם הפעלה אוטומטית בנגיעה. גודל החישוקים עומד על 16".

  מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – בטיחות

הדליבר 5 קיבל ציון בטיחות 4 מתוך 8. יש כאן 4 כריות אוויר (מספק לרכב חד-קבינה), בלימת חירום, גם לפני צמתים וגם בפני הולכי רגל ורכב דו גלגלי, בקרת שיוט אדפטיבית, מניעה אקטיבית מסטייה מנתיב, שליטה אוטומטית באורות גבוהים והתרעה על היסח דעת נהג.

בנוסף יש זיהוי תמרורים, חיישני חנייה אחוריים ומצלמת 360 כאמור, שמקלים עד מאד בתמרון עירוני ובעיקר בחניות.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מושב קדמי

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – הנעה, סוללה, טעינה

הדגם מגיע עם הנעה קדמית, הספק המנוע 163 כ"ס, והמומנט – 24.5 קג"מ. התאוצה ל-100 קמ"ש אורכת 10.7 שניות והמהירות המירבית המוצהרת, וגם זו המקסימלית בבקרת השיוט האדפטיבית – 120 קמ"ש. בפועל המנוע מאפשר לשייט עד למהירות של 125 קמ"ש בכבישים המהירים שמאפשרים זאת.

הסוללה בקיבולת 64 קווט"ש, והטעינה מתבצעת בקצב של עד 70 קווט"ש בתחנות DC , המאפשרים טעינה מ-10 ל-80 אחוזים תוך 42 דקות; תחנת טעינה מהירה אפשרה לנו לחרוג מהנתון המוצהר, לקצב טעינה בפועל של 76 קווט"ש.

הטווח המקסימלי המוצהר, לפי תקנות WLTP עומד על 339 ק"מ בנסיעה משולבת ועד 489 ק"מ לנהיגה עירונית בלבד.

בפועל המבחן שילב בעיקר נהיגה מהירה ולא חסכונית, מאידך, הארגז היה ריק ולכן הצריכה נמוכה משמעותית לעומת ארגז הנושא מטען של 1.2 טונות, וצריכת החשמל עמדה בסופו של המבחן על 20.8 קווט"ש לכל 100 ק"מ, שהם מתורגמים לטווח מקסימלי של 308 ק"מ "אמיתיים".

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - לוח מחוונים

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – נוסעים

המבחן של הדליבר 5 החל כבר בתמרון החוצה ברוורס מהחנייה שבחניון היבואנית אוטו חן.

מערך המצלמות והחיישנים הקלו על המלאכה, לצד "תמרון רוורס דרך מראות הצד" האופייני לרכב מסוגו; תפעול הגיר מהידית לצד ההגה נוח.

ה  Delivery 5 מגיב היטב ובאופן מיידי ללחיצה על הדוושה, עם תגובות זריזות למדי, המלוות לעיתים גם בחריגת צמיגים קלה, וכנראה שתפתיעו את רוב הנהגים סביבכם, שלא יצפו לקלילות תנועה ולזריזות שכזו שמגיעות מרכב מסחרי גדול.

הדרגה המקסימלית של הבלימה הרגנרטיבית בולמת באופן נחוש למדי אך לא מציעה נהיגה בדוושה אחת, ואינה מגיעה לעצירה מוחלטת ברמזור. מחוץ לעיר אולי תעדיפו להשתמש ברמת רגנרציה מעט נמוכה יותר, כדי למנוע בלימות חריפות יחסית עם כל הרפיה מדוושת התאוצה.

הישיבה גבוהה והראות החוצה טובה באופן יחסי, הרבה בזכות חלונות צד גדולים, ואפילו במשולש שבקורה A נמצא חלון קטן. עם זאת, את קצה האף הקצר בחזית לא ניתן לראות ממושב הנהג, וכאן המקום להסתמך בעיקר על החיישנים ועל תמונת המצלמות ההיקפיות.

המתלים די נוקשים אך למרות זאת המעבר מעל לרוב פסי האטה או שברים מתנהל יחסית בסלחנות כלפי הנוסעים, למרות שהסרן האחורי נוטה לקפץ ולהקפיץ מעט את מה שיש בארגז מאחור, תופעה אופיינית לרכב משא עם ארגז ריק כמעט.

מעבר לכך, ניפוח צמיגי ה-16" לפי הנחיות היצרן מדברות על מידת לחץ גבוהה במיוחד (50psi לגלגלים הקדמיים ולא פחות מ-68psi לאחוריים, שצריכים לשאת בנטל הציוד ובסחורה שבארגז), מה שאף מגביר את התחושה של נסיעה די נוקשה.

מחוץ לעיר יכולת התאוצה מתמתנת, אך עדיין הדליבר 5 אוסף מהירות בקצב מרשים, ומגיע די מהר למהירות השיוט או למהירות המרבית המוגבלת שהוגדרה עבורו, וגם שם מתרשמים מנסיעה שקטה באופן יחסי. בידוד הרעשים החיצוניים מוצלח.

חסר לי כאן הפיצ'ר של אזהרות מפני רכב בשטח מת, ולמרות זאת נציין ששטח הפנים של מראות הצד גדול. עוד יצוין כי המושבים נוחים אך לא תומכים במיוחד ובקרות הבטיחות האקטיביות עובדות באופן שנוסך ביטחון, כך גם הבלימה של המסה הגדולה.

  מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – מסכמים

מקסוס Delivery 5 נותן אלטרנטיבה חשמלית יעילה לרכבי הובלה שנמצאים בשוק. אין לו כעת הרבה מתחרים חשמליים בשוק המקומי, הגם שיצרנים רבים, אירופאיים בעיקר, השיקו או שעתידים להשיק גרסאות חשמליות מטעמם.

אוטו חן השיקו כאן 4 דגמי הובלה בגדלים ואורכים שונים של מקסוס, שנותנים מענה לכל עסק, קטן כגדול.

לדליבר 5 עיצוב עדכני ונעים לעין, תא הנוסעים מאובזר, לרבות מערכות בטיחות אקטיביות, המושבים נוחים, והנוחות הכללית תשתפר, כפי הנראה, כשהארגז מאחור יהיה טעון, כשהמתלים יתנו נסיעה מעט רכה יותר.

בנסיעה תהנו גם מהיתרונות המלווים כלי רכב חשמליים, כמו תגובה מידית לדוושה והאצה מהירה באופן מפתיע.  

הטווח המקסימלי לא גדול במיוחד בנהיגה בין עירונית או מאומצת, וכנראה שמטען מלא מאחור אף יסיר עוד כמה עשרות קילומטרים מהטווח, אולם אם הרכב ישמש כרכב משלוחים אורבאני, הטווח יגדל משמעותית, ואוכלוסיית הכרך רק תודה לכם על הנסיעה החשמלית החרישית של הדליבר.

הארגז מציג יכולות גבוהות בנשיאת משקל, במימדים שלו וגם בגישה לסחורה דרך 4 הדלתות. גם התמחור נראה תחרותי למדי לסגמנט.

בצד הפחות נציין מתלים שיכלו להיות מעט רכים יותר ולשכך טוב יותר את פגעי הכביש, הוספת תאי אחסון בתא, כמו למשל מקום להנחת הטלפון הנייד, היתה מתקבלת בברכה, ואיכות החומרים בתא הנוסעים, הגם שהם נראים עמידים, יכלה להיות מפנקת מעט יותר את הנהג ואת הנוסעים שלצידו.

עדיין, נראה שהדליבר 5 נותן תמורה מעולה למחיר שלו, לכל מי שצריך לנוע עם סחורה ברחבי העיר ובסביבותיה.   

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים

MAXUS eDeliver 5 L1H1 (קצר, נמוך)

מחיר (₪)224,990
אורך (מ')4.80
רוחב (מ')1.874
גובה (מ')1.96
בסיס גלגלים (מ')3.10
משקל עצמי (ק"ג)1,850
נפח ארגז מאחור6.6 מ"ק
מידות שטח העמסה (ברוטו) א Xר Xג 2.654  1.704  X 1.455
טווח נסיעה משולב לטעינה מלאה (ק"מ) (מוצהר/ ממוצע מבחן)339 / 308
הספק מנוע (כ"ס)163
תאוצה 0-100 קמ"ש (שנ')10.7
קיבולת סוללה (קווט"ש)64
משך טעינה ביתית AC (5%-100%)(דק')450
משך טעינה מהירה DC (10%-80%) (דק)42
קצב טעינה מקסימלית (מהיר DC/ ביתי AC) (קווט"ש)70 / 11
משך אחריות כללית (שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם)5 / 100,000

משך אחריות על מערכת חשמלית (סוללה)

(שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם)
8 / 200,000

 

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – רקע

מקסוס שייכת לענקית הרכב הסינית SAIC, לה שייכים מותגי רכב שונים, כשלפחות אחד מהם מוכר לנו- MG. למקסוס יש מגוון כלי רכב כל- חשמליים, ביניהם מסחריים וגם מכוניות נוסעים גדולות, הבולטות שבהן, הצמד מיפה 7 ו- 9 MIFA. הראשונה נבחנה על ידינו לאחרונה באתר קארדייט CarDate.

עולם הרכב מתחיל להתרגל להנעה החשמלית, וראינו בשנים האחרונות השקות של כלי רכב מסחריים גדולים מונעי חשמל, חלקם גם הגיעו ארצה, ביניהם כלי רכב מקבוצת פיג'ו-סיטרואן, פיאט, אופל, פורד, פולקסוואגן וגם כלי רכב מבית טויוטה וניסאן.

הeDeliver 5  הינו הדגם הראשון המבוסס על פלטפורמת ה MILA של MAXUS  - פלטפורמה חשמלית המייצגת ארכיטקטורה מודולרית וקלת משקל, המתמקדת ביישומים לוגיסטיים עם יכולת העמסה גבוהה, הנותנת מענה למגוון צרכים.

 (MILA - Modular, Intelligent, Light-weight, Architecture).

אוטו-חן לא הסתפקה בהשקה מקומית של 3 גרסאות לדגם הדליבר 5 הנבחן, הכוללות בחירה בין מרכב קצר- נמוך או גבוה לאחד ארוך, אלא שבאותו המועד הושקו לא פחות מ-3 דגמים מסחריים נוספים, מרכב מסחרי קטן (דליבר 3) ועד לדליבר 7 ו-9, כשלזו האחרונה גרסה גבוהה שמשקלה מעל ל-4 טונות, שנהיגה בה דורשת רישיון נהיגה ברכב כבד.

 

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – עיצוב חיצוני, מימדים, ארגז טעינה אחורי

עיצוב חיצוני של רכב מסחרי נטול חלונות בארגז, ובמיוחד כשהוא מגיע בצביעה לבנה אחידה, לא יכול להיות הרפתקני יתר על המידה, במיוחד בצידי הרכב שם משטחי פח עצומים ובחלק האחורי- שברובו המכריע נמצאות 2 הדלתות הגדולות, ולכן המקום ליצירתיות עיצובית עם 2 הפנסים המאורכים- מוגבלת מאד.

עדיין, יחידות התאורה כאן הבנויות מ-3 אליפסות לרוחב עם בליטות מקו המרכב- נותנות מראה שונה ומעניין.

בחזית מרוכזת עבודת העיצוב העיקרית של הדגם, והיא בהחלט קיבלה טביעת אצבע מובחנת, עם עיצוב קטום וחביב לחזית, שמשה קדמית בשיפוע, פנסי Full led הכוללים חתימת יום בצורת C, וחלק תחתי בפגוש הקדמי בשחור מעוגל, כמו מאחור, והוא מוצב במקביל לפאנל השחור המחבר בין הפנסים שמעליו.

העיצוב הכללי נעים לעין, המראה כולו הרבה יותר מעודן והרבה פחות גולמי ותכליתי מכלי רכב מסחריים אחרים שנמצאים על הכביש;

אחת השכנות במקום מגוריי אפילו קראה לעברי "איזה רכב חמוד" כשחניתי את המקסוס הזו, וזו מחמאה לא קטנה לרכב מסחרי גדול ולבן.

מידות הדליבר 5 שאיתנו שבהגדרתו - הקצר הנמוך, עומדות על 4.8 מ' לאורך, 1.874 מ' לרוחב וגובה יעיל בן 1.96 מ'. הגרסה הגבוהה של הדגם צומחת לגובה בן 2.18 מ', זה נוח מאד להובלת רהיטים גבוהים, אך מדובר בגובה שייאלץ אתכם להיות זהירים במיוחד, ובמיוחד למנוע מכם כניסה לרוב החניונים העירוניים; בסיס הגלגלים עומד על 3.1 מ'.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט קדמי מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט אחורי

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מבט צד

ארגז הטעינה   

בארגז שמאחוריכם 4 דלתות – 2 דלתות צד על מסילות ושתיים מאחור, הנפתחות עד 180 מעלות, יש בו תאורת לד וכיסוי PVC לרצפה. הנפח שלו עומד על 6.6 מ"ק, ומשקל ההעמסה המירבי – 1.2 טונות.

מידות הארגז הפנימיות נטו מדברות על 1.25 מ' בין בתי הגלגלים ו-1.65 מ' דופן לדופן (1.7 מ' ברוטו).

בשל העובדה שמשטח סטנדרטי הוא בגודל 80x120 ס"מ, ניתן יהיה להכניסו בין בתי הגלגלים בקלות, כשפתיחת הדלתות המלאה מאחור (180 מעלות) תאפשר למלגזה להניח אותו שם.

אורך הארגז הוא 2.5 מ' מסף ההטענה האחורי ועד לגב הקבינה (2.65 מ' ברוטו), וגובה הארגז – 1.4 מ' (1.45 מ' ברוטו).

המפתח של דלתות הצד הוא 87 ס"מ (94 ס"מ ברוטו) וגובהן – 1.24 מ'.

מפתח הדלתות האחוריות עומד על 1.3 מ' לרוחב ו-1.27 מ' לגובה.

לשם המחשה, ניתן יהיה להכניס לארגז המקסוס הזו מיטה זוגית בגודל 1.40 X2.00 מ' באלכסון, מעליה ניתן יהיה להוסיף ארגזים בגובה כמטר, ומאחוריה, עוד ארגזים באורך של כחצי מטר בגובה מלא, ובכן, מדובר בלא מעט מקום אחסון.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען מקסוס MAXUS eDeliver 5 - תא מטען

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – עיצוב פנימי, איכות חומרים והנדסת אנוש

הקבינה של הדליבר 5 בודדה, "חד קבינה", עם 3 מושבים. המושב האמצעי מעט צר מזה שלידו, אך יוכל לאכלס בקלות גם מבוגר בגודל ממוצע. העדרם של ידית הילוכים ותא כפפות מאפשר לנוסעים מרווח גדול לרגליים.

העיצוב כולו מינימליסטי ונקי, וכצו האופנה העכשווית – כמעט כל תפעול הרכב עבר למסך הראשי, לרבות תפעול המיזוג, החימום והמדיה.

ההתמקמות במושב לא מלווה בטיפוס, ועדיין הישיבה גבוהה ביחס לתנועה מסביב; המושבים נוחים למדי, ולנהג משענת דקה ליד ימין. אין כאן תא כפפות כאמור או תאי אחסון רבים, אך כמו בכל רכב מסחרי מן המניין, ישנו מדף רוחבי מעל לקו השמשה הקדמית, וגם מתחת למושב הנוסע יש מקום פתוח בו תצליחו לדחוס תיק גב או קופסא לא גבוהה.

מתקן הכוסות המתקפל במרכז הדש בורד ממוקם מעט נמוך מדי עבור בקבוק המים או כוס הקפה, אך יוכל להחזיק גם את הטלפון הנייד, בהיעדר מקום ייעודי לעניין.

בדלתות ישנם תאי אחסון גדולים יחסית, התחומים ברשתות קטנות, עדיין, תאי אחסון נוספים בתא היו מתקבלים בברכה, בטח עבור הנהג שנמצא שעות מרובות ביום על הכביש.

מול הנהג 2 מסכים, האחד כלוח מחוונים 7" והשני כמערכת מולטימדיה 12.3".

בלוח המחוונים יש לא מעט אינפורמציה, חלקה בפונטים קטנים מדי, ושטח חיוני נתפס על ידי ציור הרכב, שצויר במעטה ספורטיבי כבד ומעט ילדותי.

משמאל להגה כמה כפתורים פיזיים, בעיקר לתפעול האורות מלפנים ולכוונון חשמלי של מראות הצד, הן גם מחוממות, אך אינן מתקפלות חשמלית.

על ההגה כפתורים לתפעול בקרת השיוט האדפטיבית, שהפעלתה נעשית מידית ההילוכים שמימין להגה, לצד כפתורים לטובת זיהוי קולי ותפעול שיחות נכנסות, וכפתור חשוב שמנווט למסך הבית במסך הראשי.

שמחתי למצוא על ההגה כפתורים נוחים לתפעול של תוכניות הנהיגה, מחסכוני ועד "ספורט" וגם שליטה במידת הרגנרציה ועוצמת הבלימה בהתאם.

משעשע היה למצוא על הדוושות עצמן משולש של "Play" בדוושת התאוצה וריבוע של "stop" בדוושת הבלימה, שלקחו את ההגדרה של סטרימינג גם לזרימה בכביש.

הנדסת האנוש ברובה טובה, אם לוקחים בחשבון שפונקציות רבות מתבצעות דרך המסך דרך תפריטים שונים, וזה דורש תשומת לב של הנהג בעת נהיגה.

אדגיש את עוצמת החימום שיש כאן, הן במיזוג/חימום הרכב והן בחימום המושבים שמגיע כסטנדרט, שהיא גבוהה במיוחד, והייתה יעילה להפליא בימים המאד קרים של המבחן.

איכות החומרים נראית טובה, הם מרגישים עמידים וקשוחים, תרתי משמע, שכן המשטחים השונים אינם גמישים כלל והמגע בהם נוקשה ומחוספס, אך אלה נועדו לעמוד במטלות Heavy duty, ולכן זה מתקבל יותר בסלחנות כשמדובר ברכב מהקטגוריה. שימוש במספר גוונים של פלסטיק מקליל מעט את האווירה.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – אבזור, מחיר

הדגם מתומחר ב- 225 אלפי שקלים. עבור עשרת אלפים שקלים נוספים תקבלו את הגרסה הגבוהה או הארוכה, לבחירתכם.

כמצופה, רשימת האבזור כאן אינה ארוכה במיוחד, אך כן כוללת כמה פריטים חיוניים וחלקם אף מפתיעים ברכב מסוגו (מלבד חימום המושבים שצוין), כמו קישוריות אנדרואיד ואפל אלחוטית לניידים ומצלמות 360, שמקלות עד מאד על התמרון העירוני;

באופן מעט תמוה ודי משעשע יש בדגם מראה פנימית, למרות שמאחורי הנוסעים יש משטח פח וארגז ללא חלונות, תהיתי אם מטרתה לשמש כמראת איפור לנוסעים או לנהג/ת, שכן בסוככי השמש מראות - אין.

בנוסף, תמצאו כאן הפעלת מנוע בלחיצה על הבלם, שקעי USB, בלם יד חשמלי וחלונות חשמליים עם הפעלה אוטומטית בנגיעה. גודל החישוקים עומד על 16".

  מקסוס MAXUS eDeliver 5 - פנים הרכב

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – בטיחות

הדליבר 5 קיבל ציון בטיחות 4 מתוך 8. יש כאן 4 כריות אוויר (מספק לרכב חד-קבינה), בלימת חירום, גם לפני צמתים וגם בפני הולכי רגל ורכב דו גלגלי, בקרת שיוט אדפטיבית, מניעה אקטיבית מסטייה מנתיב, שליטה אוטומטית באורות גבוהים והתרעה על היסח דעת נהג.

בנוסף יש זיהוי תמרורים, חיישני חנייה אחוריים ומצלמת 360 כאמור, שמקלים עד מאד בתמרון עירוני ובעיקר בחניות.

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - מושב קדמי

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – הנעה, סוללה, טעינה

הדגם מגיע עם הנעה קדמית, הספק המנוע 163 כ"ס, והמומנט – 24.5 קג"מ. התאוצה ל-100 קמ"ש אורכת 10.7 שניות והמהירות המירבית המוצהרת, וגם זו המקסימלית בבקרת השיוט האדפטיבית – 120 קמ"ש. בפועל המנוע מאפשר לשייט עד למהירות של 125 קמ"ש בכבישים המהירים שמאפשרים זאת.

הסוללה בקיבולת 64 קווט"ש, והטעינה מתבצעת בקצב של עד 70 קווט"ש בתחנות DC , המאפשרים טעינה מ-10 ל-80 אחוזים תוך 42 דקות; תחנת טעינה מהירה אפשרה לנו לחרוג מהנתון המוצהר, לקצב טעינה בפועל של 76 קווט"ש.

הטווח המקסימלי המוצהר, לפי תקנות WLTP עומד על 339 ק"מ בנסיעה משולבת ועד 489 ק"מ לנהיגה עירונית בלבד.

בפועל המבחן שילב בעיקר נהיגה מהירה ולא חסכונית, מאידך, הארגז היה ריק ולכן הצריכה נמוכה משמעותית לעומת ארגז הנושא מטען של 1.2 טונות, וצריכת החשמל עמדה בסופו של המבחן על 20.8 קווט"ש לכל 100 ק"מ, שהם מתורגמים לטווח מקסימלי של 308 ק"מ "אמיתיים".

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 - לוח מחוונים

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – נוסעים

המבחן של הדליבר 5 החל כבר בתמרון החוצה ברוורס מהחנייה שבחניון היבואנית אוטו חן.

מערך המצלמות והחיישנים הקלו על המלאכה, לצד "תמרון רוורס דרך מראות הצד" האופייני לרכב מסוגו; תפעול הגיר מהידית לצד ההגה נוח.

ה  Delivery 5 מגיב היטב ובאופן מיידי ללחיצה על הדוושה, עם תגובות זריזות למדי, המלוות לעיתים גם בחריגת צמיגים קלה, וכנראה שתפתיעו את רוב הנהגים סביבכם, שלא יצפו לקלילות תנועה ולזריזות שכזו שמגיעות מרכב מסחרי גדול.

הדרגה המקסימלית של הבלימה הרגנרטיבית בולמת באופן נחוש למדי אך לא מציעה נהיגה בדוושה אחת, ואינה מגיעה לעצירה מוחלטת ברמזור. מחוץ לעיר אולי תעדיפו להשתמש ברמת רגנרציה מעט נמוכה יותר, כדי למנוע בלימות חריפות יחסית עם כל הרפיה מדוושת התאוצה.

הישיבה גבוהה והראות החוצה טובה באופן יחסי, הרבה בזכות חלונות צד גדולים, ואפילו במשולש שבקורה A נמצא חלון קטן. עם זאת, את קצה האף הקצר בחזית לא ניתן לראות ממושב הנהג, וכאן המקום להסתמך בעיקר על החיישנים ועל תמונת המצלמות ההיקפיות.

המתלים די נוקשים אך למרות זאת המעבר מעל לרוב פסי האטה או שברים מתנהל יחסית בסלחנות כלפי הנוסעים, למרות שהסרן האחורי נוטה לקפץ ולהקפיץ מעט את מה שיש בארגז מאחור, תופעה אופיינית לרכב משא עם ארגז ריק כמעט.

מעבר לכך, ניפוח צמיגי ה-16" לפי הנחיות היצרן מדברות על מידת לחץ גבוהה במיוחד (50psi לגלגלים הקדמיים ולא פחות מ-68psi לאחוריים, שצריכים לשאת בנטל הציוד ובסחורה שבארגז), מה שאף מגביר את התחושה של נסיעה די נוקשה.

מחוץ לעיר יכולת התאוצה מתמתנת, אך עדיין הדליבר 5 אוסף מהירות בקצב מרשים, ומגיע די מהר למהירות השיוט או למהירות המרבית המוגבלת שהוגדרה עבורו, וגם שם מתרשמים מנסיעה שקטה באופן יחסי. בידוד הרעשים החיצוניים מוצלח.

חסר לי כאן הפיצ'ר של אזהרות מפני רכב בשטח מת, ולמרות זאת נציין ששטח הפנים של מראות הצד גדול. עוד יצוין כי המושבים נוחים אך לא תומכים במיוחד ובקרות הבטיחות האקטיביות עובדות באופן שנוסך ביטחון, כך גם הבלימה של המסה הגדולה.

  מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים

מקסוס MAXUS eDeliver 5 – מסכמים

מקסוס Delivery 5 נותן אלטרנטיבה חשמלית יעילה לרכבי הובלה שנמצאים בשוק. אין לו כעת הרבה מתחרים חשמליים בשוק המקומי, הגם שיצרנים רבים, אירופאיים בעיקר, השיקו או שעתידים להשיק גרסאות חשמליות מטעמם.

אוטו חן השיקו כאן 4 דגמי הובלה בגדלים ואורכים שונים של מקסוס, שנותנים מענה לכל עסק, קטן כגדול.

לדליבר 5 עיצוב עדכני ונעים לעין, תא הנוסעים מאובזר, לרבות מערכות בטיחות אקטיביות, המושבים נוחים, והנוחות הכללית תשתפר, כפי הנראה, כשהארגז מאחור יהיה טעון, כשהמתלים יתנו נסיעה מעט רכה יותר.

בנסיעה תהנו גם מהיתרונות המלווים כלי רכב חשמליים, כמו תגובה מידית לדוושה והאצה מהירה באופן מפתיע.  

הטווח המקסימלי לא גדול במיוחד בנהיגה בין עירונית או מאומצת, וכנראה שמטען מלא מאחור אף יסיר עוד כמה עשרות קילומטרים מהטווח, אולם אם הרכב ישמש כרכב משלוחים אורבאני, הטווח יגדל משמעותית, ואוכלוסיית הכרך רק תודה לכם על הנסיעה החשמלית החרישית של הדליבר.

הארגז מציג יכולות גבוהות בנשיאת משקל, במימדים שלו וגם בגישה לסחורה דרך 4 הדלתות. גם התמחור נראה תחרותי למדי לסגמנט.

בצד הפחות נציין מתלים שיכלו להיות מעט רכים יותר ולשכך טוב יותר את פגעי הכביש, הוספת תאי אחסון בתא, כמו למשל מקום להנחת הטלפון הנייד, היתה מתקבלת בברכה, ואיכות החומרים בתא הנוסעים, הגם שהם נראים עמידים, יכלה להיות מפנקת מעט יותר את הנהג ואת הנוסעים שלצידו.

עדיין, נראה שהדליבר 5 נותן תמורה מעולה למחיר שלו, לכל מי שצריך לנוע עם סחורה ברחבי העיר ובסביבותיה.   

 מקסוס MAXUS eDeliver 5 במבחן דרכים

MAXUS eDeliver 5 L1H1 (קצר, נמוך)

מחיר (₪)224,990
אורך (מ')4.80
רוחב (מ')1.874
גובה (מ')1.96
בסיס גלגלים (מ')3.10
משקל עצמי (ק"ג)1,850
נפח ארגז מאחור6.6 מ"ק
מידות שטח העמסה (ברוטו) א Xר Xג 2.654  1.704  X 1.455
טווח נסיעה משולב לטעינה מלאה (ק"מ) (מוצהר/ ממוצע מבחן)339 / 308
הספק מנוע (כ"ס)163
תאוצה 0-100 קמ"ש (שנ')10.7
קיבולת סוללה (קווט"ש)64
משך טעינה ביתית AC (5%-100%)(דק')450
משך טעינה מהירה DC (10%-80%) (דק)42
קצב טעינה מקסימלית (מהיר DC/ ביתי AC) (קווט"ש)70 / 11
משך אחריות כללית (שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם)5 / 100,000

משך אחריות על מערכת חשמלית (סוללה)

(שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם)
8 / 200,000