לנד רובר דיפנדר S110 במבחן דרכים
הדיפנדר בגרסתו הבסיסית הוא לא היברידי נטען, הספק המנוע שלו עומד על 200 כוחות סוס בלבד ואין לו מתלי אוויר, עדיין, תסמכו עליו ותשמחו על כך שזה הרכב שנבחר להוביל אתכם בשטח ובכבישים הצדדים השבורים של דרום רמת הגולן. יצאנו לנצל את הפוגת האש בצפון וחזרנו מוקסמים.
לנד רובר דיפנדר - רקע
רבות כבר סופר ונאמר על הדיפנדר, דגם שהוא מדריך הטיולים האולטימטיבי מבית לנד רובר, כבר 77 שנים.
הדגם נולד בתור התשובה הבריטית לג'יפ וויליס שהגיע קודם לכן, וגויס בהמוניו למלחמת העולם השניה, שלימים הפך לדבר הכי קרוב שיש לשם הגנרי "ג'יפ", שבעצם בא לתאר רכב כפול הנעה קשוח, ספרטני וללא טכנולוגיה מורכבת, שעם הנהג המיומן יוכל להגיע לכל מקום כמעט, הגדרה שגם הדיפנדר ענה עליה באופן מושלם מאז ומעולם.
לפני קרוב לעשור ירד מפס הייצור האקזמפלר השני מיליון של דגם הדיפנדר, על צורותיו ודגמיו שיצאו במרוצת השנים והדורות.
זמן לא רב לאחר מכן, בשנת 2020, נולד הדור הנוכחי של הדיפנדר, שלאור הרצון של היצרן למכור ברוב שווקי העולם, ובשל דרישות רגולטוריות של המדינות המערביות- נבנה כולו מאפס, מבלי להסתמך על אילו מהמכלולים מהם הורכב זה שקדם לו, שיוצר באותה התצורה לאורך לא פחות מ-37 שנים.
בדקנו אותו בעבר בגרסתו הקצרה (90) והפחות מאובזרת וגם בזו שיותר, העמסנו נוסעים נוספים בגרסה בה מותקנת שורת מושבים שלישית (130), אך הגרסה הקלאסית הבסיסית – 110, לה 5 מושבים ותא מטען גדול, מגיעה אלינו רק כעת, ברמת הגימור S, ומאפשרת מחיר תחרותי, הכל באופן יחסי כמובן, אל מול מתחרים מסוקסים מהסגמנט, כאלו שמצליחים כמו הדיפנדר- ללעוס סלעים להנאתם ולדלג מעליהם בצעד קל, כאילו לא היו.
נועלים דיפרנציאל מרכזי ומשלבים ל- LOW. מתחילים.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – עיצוב חיצוני, מימדים
הדיפנדר העדכני עושה שילוב מעניין בין חדש לישן. הקווים נותרו זוויתיים ברובם, מוטיב שאפיין את עיצוב הדיפנדר המקורי, בעיקר כשמביטים על המרכב מהצד או מאחור;
ממש כמו בדגם המקורי, קו החלונות ישר כפלס מקורה A ועד לקצה החלון האחורי. מעליו גג שחור במראה צף, עם חלונות אלפיניים צרים, וגם הוא רץ לאורכו בקו ישר לחלוטין, המקביל לקו החלונות.
בתי הגלגלים קיבלו תפיחה הנדרשת לאכלוס הצמיגים הרחבים (צמיגי חצי-חצי), ואפילו החישוקים הנאים (19") לא מתחכמים בעיצובם. סולידי, מוצק, כוחני.
מאחור החתימה הייחודית של דיפנדר דרך פנסים ריבועיים גדולים וקטנים, שמגיעים כהומאז' לעיצוב המקורי, שם הם היו עגולים אמנם אך במבנה דומה; וגם כאן - גלגל חלופי תלוי על הדלת האחורית הכבדה.
מלפנים מדובר במלאכת מחשבת שמדברת בשפת העיצוב המותגית העכשווית של לנד רובר, ויחד עם זאת מותירה המון כבוד לעבר, עם עיצוב הפנסים הראשיים, הגם שמדובר בפנסי לד, שנראים עגולים אך עם מבט זועף, מסוקס.
הפגוש הגדול מוכסף בחלקו, עם פתחי אוורור מחוררים. על מכסה המנוע מדרכים עם עיצוב כמו שהיה פעם, ובמרכזו כיתוב גדול של Defender.
בעיצוב החיצוני יש הרבה פחות ברגים חשופים וצירים גולמיים כבעבר, אך עדיין, העיצוב שובה לב ושונה מכל מה שנע מסביבכם;
המראה הכללי פשוט נהדר, ולדעתי זה של ה-110 הוא המוצלח וההרמוני ביותר מבין שלושת מרכבי הדיפנדר המוצעים לרוכש.
האורך הכולל חוצה אך במעט את קו ה- 5 מ' (5.018 מ' ליתר דיוק), הרוחב 2 מטרים בדיוק והגובה – 1.967 מ'. בסיס הגלגלים עומד על 3.02 מ'.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – עיצוב פנימי, הנדסת אנוש ואיכות חומרים
עוד לפני שאכנס לתא הנוסעים של הדיפנדר הבסיסי- כדי לפגוש שם ידיות לכוונון ידני של (רוב כיווני) המושבים הקדמיים, לראות עיצוב של ברגים חשופים (במכוון) וגם לחוש בהעדרו של גג שמש, אגלה: בשני סוגים של כלי רכב אני מגלה סלחנות יתר לספרטניות עיצובית או לאבזור חסר, שדווקא משדרים סוג של קסם ואופי- רכבי שטח קשוחים ומכוניות ספורט קיצוניות.
יחד עם זאת, האווירה בתא הנוסעים בדגם ה-S, דגם הכניסה לעולם הדיפנדרים כאמור, רחוקה מלשדר ספרטניות יתר, דגש על פונקציונליות בלבד או אווירה צבאית.
להיפך. חיישנים שמזהים את קרבת המפתח ישחררו את נעילת הדלתות, ועל כל אחת מהן יש כפתור לטובת פתיחת או נעילת הרכב.
בפנים יקבלו אתכם מושבים עם כיסוי עור טבעוני מחורר, הכיוונון שלהם ידני כאמור, למעט כוונון חשמלי לכרית שתומכת בגב התחתון. על הדש-בורד הייחודי ישנו מעין מגש רוחבי להנחת חפצים כמו טלפונים או אמצעי ניווט, וגם שקע טעינה בדיוק למטרה זו.
2 המסכים, הראשי בגודל 11.4" וגם לוח המחוונים- בעלי רזולוציה מעולה, הנראות של המסכים פשוטה לכאורה, אך נוחה מאד להתמצאות ולתפעול בעת נהיגה, והם מתאפיינים בחלוקה יעילה לתתי מסכים ובגרפיקה חכמה. המסכים שכאן הם בפירוש מהטובים שבתעשייה.
לוח הפיקוד שמתחת למסך הראשי כולל את ידית ההילוכים ואת כפתורי הגלגל הנוחים השולטים בבקרת האקלים הדו אזורית ובמערכת השמע.
סביבם כפתורים שונים, חלקם מחליפים פונקציות בכפתורי הגלגל הגדולים, אחרים מטפלים בשאר הפונקציות של בקרת האקלים ובתוכניות הנסיעה בשטח, לרבות תפריט הTerrain response שנפתח ומופיע בתחתית המסך הראשי.
עוד תמצאו המון ידיות אחיזה ותאי אחסון גדולים, הפזורים ברחבי התא. אחד מהם תוכלו לסגור ולגלות את החלל הגדול שנמצא מתחת לקונסולה המרכזית הצפה.
איכות החומרים הכללית מעולה, ונותנת תחושת חוסן ועמידות, גם בפני טלטולים בשטח.
---
מאחור מרווח מאד, גם ל-3 מבוגרים. רוחב המרכב מבטיח נוחות גם לכתפיים, הגובה הרב מאפשר תקרה רחוקה מראשי הנוסעים, גם מהגבוהים שביניהם, ובסיס הגלגלים הנדיב דאג למרווח גדול לברכיים; מול הנוסע האמצעי נמצאים פתחי מיזוג ושקעי טעינה.
תא המטען גדול מאד (916 ליטרים), מתחת לרצפתו תאים קטנים לאחסון נוסף, יש כאן כיסים בצדדים, שקע מצית וגם שקע כוח ביתי, החיוני מאד להפעלת מכשירים בשטח – אם לצורך חילוץ ואם לטובת הקמפינג.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – אבזור, מחיר
מחיר הדגם עומד על 546,800 ₪, ומעבר למה שצוין, יש כאן אנדרואיד אוטו ואפל קארפליי, משטח טעינה אלחוטית, חימום למושבים הקדמיים, וקיפול חשמלי למראות הצד.
מעבר לכך, יש כאן שמשות כהות מאחור, מערכת מצלמות 360 מצוינת, הכוללת גם מצבי שטח ומראה "מתחת לרכב ובין הגלגלים הקדמיים" – הדמיית שטח הנסיעה, בלם יד חשמלי, חיישני גשם ואור ועוד.
מגרסה זו נעדרת מערכת השמע של מרידיאן, אך יצוין שגם בלעדיה איכות השמע ברכב טובה עד מאד.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – בטיחות
הקיט הבטיחותי הסטנדרטי מעניק לדגם ה-S ציון בטיחות לא מרשים של 2 מתוך 8, והוא כולל 6 כריות אוויר, בקרת שיוט אדפטיבית, מניעה אקטיבית מסטייה מנתיב, שליטה אוטומטית באורות גבוהים ובלימת חירום אוטונומית, לרבות בפני הולכי רגל ורכב דו גלגלי, בקרת ערנות נהג ועוד.
יחד עם זאת, אבזור אופציונלי שניתן להזמין עם הדגם כולל זיהוי רכב בשטח מת ומניעה אקטיבית מהתנגשות בו, וגם בלימה אוטונומית בנסיעה לאחור – ויחד עם מערכות אלה ציון הבטיחות עולה ל-5.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – מנוע, הנעה, צריכת סולר
כמו בכל הגרסאות של הדיפנדר למעט גרסת הפלאג אין, גם כאן ישנו תגבור חשמלי זעיר, מיילד הייבריד MHEV, המורגש בעיקר בסטארט-סטופ ובתנועה בעיר.
גרסת ה-S מצוידת במנוע דיזל בנפח 3 ליטרים בו 6 צילינדרים בטור עם מגדש טורבו, שמייצר 200 כ"ס ומומנט בן 50 קג"מ כבר מ-1,250 סל"ד נמוכים. ההנעה כפולה כמובן, ואל המנוע משודכת תיבה בת 8 הילוכים.
התאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש אורכת 10.2 שניות, בכל זאת, 200 סוסים בלבד צריכים לדחוק ולהניע משקל עצמי של 2.5 טונות.
צריכת הסולר המוצהרת עומדת על 8.9 ליטרים לכל 100 ק"מ, בפועל, לאורך מאות קילומטרים של המבחן, שכללו גם טיפוס הררי בכבישי הגליל והגולן, הצריכה הממוצעת נקבעה על 10.4 ליטרים לכל 100 ק"מ, מה שמאפשר טווח נסיעה של כ-800 ק"מ למיכל הגדול (89 ליטרים).
מהתנהלות עירונית ובזחילה בפקקים של בוקר, תוכלו לצפות לצריכה ממוצעת של משהו בין 11 ל-12 ליטרים לכל 100 ק"מ.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – נוסעים
כבר במטרים הראשונים מורגש השילוב של התגבור החשמלי עם המומנט הבשרני של מנוע הדיזל. הדיפנדר מקפץ מהמקום בזריזות, ומשתלב בקלות בתנועה; הוא פועל חרישית עם נהמה כוחנית.
מושב הנהג נוח וגבוה, החלונות הגדולים סביב נותנים תחושה אוורירית ומוארת, ומסייעים לתמרון העירוני, במיוחד כשמדובר בקוטר הסיבוב הגדול של הדיפנדר- 13.1 מטרים. החיישנים ההיקפיים ומצלמות ה- 360 תורמים את שלהם לטובת התנהלות עירונית קלה יחסית.
חיישני הרוורס לוקחים בחשבון את התוספת לאורך המרכב שגובה הגלגל החלופי התלוי על הדלת האחורית, שהוא בולט יותר מוו הגרירה שהותקן ברכב ההדגמה, ופעולתם עוזרת בחניות- במיוחד כשחונים בסמוך אל הקיר שמאחור.
מתלי האוויר נעדרים כאמור מגרסה זו, אך גם אלו שכאן, לצד הבולמים וקפיצי הסליל- עושים עבודה פשוט מצוינת, ומעניקים רמה גבוהה של רכות ונוחות. גם שברים בכביש ופסי האטה בקושי מורגשים בתוך תא הנוסעים.
ההתראות של מערכות הבטיחות המותקנות כאן, בעיקר של חריגה ממהירות התמרור, עובדות במרץ, ומדי התנעה כדאי להיכנס לתפריט הנכון במסך ולאלחש את פעולתן.
---
מחוץ לעיר רמת הנוחות הגבוהה נשמרת, וריבוי יחסי ההעברה בגיר מאפשרים שיוט נינוח ושקט מאד, כמעט באפס מאמץ מצד המנוע, ואין כמעט הפרעה מרעשי רוח או מהגלגלים הרחבים. שיכוך המתלים מצוין, מחד- הנסיעה רכה וסופגת, מאידך, אין נדנוד יתר, במיוחד בכבישים איכותיים.
כשרוצים להאיץ או לעקוף בכביש המהיר, מגלים די מהר שיכולת התאוצה בתנועה מתמתנת משמעותית ממה שחווינו במהירות עירונית, וכאן בא לידי ביטוי הפער אל מול המנועים החזקים יותר בקבוצה.
שלא תבינו לא נכון, ניתן להגיע בקלות ולשייט במהירויות גבוהות מאד, רק שצריך להאיץ אליהן באופן מתון יחסית.
---
בשטח המבחן מתחלק תמיד לשניים: מעברים טכניים איטיים וגם- איכות נסיעה מהירה יחסית בשבילים מחורצים וזרועי בורות, עם תוואי המתחלף בין חול, לבוץ, לאדמה מהודקת או לחלוקי נחל או חצץ.
אקדים ואגלה – הדיפנדר הוא פרטנר מעולה, בשני המבחנים; בנסיעה מהירה יחסית בדרך משובשת הדיפנדר כמעט שאינו מקפץ או חובט בנוסעים, באופן המתעלה על רוב רכבי השטח הקשוחים, שדואגים להעביר הרבה יותר אינפורמציה על מה שעובר על הגלגלים- ישירות לגבם של הנוסעים.
במעברים טכניים הכוללים הצלבות גלגלים או טיפוס על סלעים, שומרים על גז קבוע, כיוון ההגה לו מסייעת המצלמה המראה את מה שקורה בין הגלגלים הקדמיים, והדיפנדר עובר אותם בשלווה כמעט מעצבנת; המכשול תמיד נראה מאיים הרבה יותר מכפי שתחושו אותו במושבכם בפועל.
מרווח הגחון כאן קבוע כאמור, ללא מתלי אוויר, והוא עומד על 22 ס"מ. סרחי העודף הקטנים וזוויות הפגושים מאפשרים זוויות גישה ונטישה מעולות (37.6 ו-41.9 מעלות בהתאמה), וגם זווית הבטן הנדיבה (27.9 מעלות) מבטיחה שלא תשמעו את הגחון מתענה או מתיישב במעבר מעל למדרגה או בקצה תלולית שהופכת למדרון.
בעת הנפת גלגל או 2 גלגלים אלכסוניים, ניתן לחוש היטב כיצד חלוקת הכוח והדיפרנציאלים הנעולים עובדים. תמצאו עצמכם מתקדמים קדימה ללא דרמה וכמעט ללא פרפור של הגלגלים.
לרשותכם סוללת כלי עזר לשטח, שתוכלו להפעיל בהתאם לתוואי – מנעילות דיפרנציאל מרכזי ואחורי, דרך בקרת ירידה תלולה במדרון, אפשרויות ה- Terrain response לפי תוואי, ושימוש בהילוך כוח Low. הכל בלחיצת כפתור, חלקם משתלבים בהילוך סרק;
אם תגיעו למעבר של נחל, הדיפנדר יכול להתמודד עם עומק של עד 85 ס"מ מכובדים; כדאי שלא להגזים עם זה, ולהימנע מלהגיע למצב בו תבדקו באמצע הנחל אם המדרכים שעל מכסה המנוע עשויים מפלסטיק שהוא קשיח מספיק כדי לשאת את משקל גופכם.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – מסכמים
גרסת הכניסה של הדיפנדר מעניינת במיוחד. היא אמנם ויתרה על כמה אלמנטים כדי להתכנס למחיר של 547 אלף שקלים, כמו מתלי אוויר, זוג מושבים נוספים מאחור או 50 סוסים במנוע, אך מאידך – גרסה זו משחקת כעת במגרש בו שוהות הגרסאות היותר יקרות של טויוטה לנד קרוזר החדש ופורד ברונקו, שעד כה לא באמת מצאו שטח חופף ברמות המחירים עם הדיפנדר, בטח שלא בגרסת ה-110.
למרות שה- S200 מהווה גרסת כניסה לעולם הדיפנדרים, עדיין, הוא מאובזר היטב, הוא לא חוסך בשום דבר שקשור ליכולות השטח ולטכנולוגיה התומכת, המתלים ה"רגילים" עושים עבודה פשוט נפלאה וכן – המרכב המרווח והנוח נראה בדיוק כמו אחיו היקרים יותר.
אז נכון שחלק ממערכות הבטיחות האקטיביות חסרות או שמתאפשרות רק בתוספת מחיר, ונכון גם שהמנוע לא כוחני על הכביש המהיר, אך בסופו של יום הדיפנדר 110 S200 נותן את מה שדיפנדר נותן כבר קרוב ל-80 שנים – רכב שטח אולטימטיבי, קשוח, עם המון אופי וייחוד, ובדור הנוכחי- הוא גם רחוק מלהיות ספרטני כמו פעם ומעניק איכות נסיעה מעולה גם בכביש, וזאת לצד המון סטייל. מעל לכל, הוא נתפס כסמל סטטוס.
בשורה התחתונה, זו כנראה הגרסה המשתלמת ביותר של הדיפנדר, שנותנת הכי הרבה באופן יחסי למחיר שלה.
LAND ROVER DEFENDER 110 S200
מחיר (₪) | 546,800 |
אורך (מ') | 5.018 |
רוחב (מ') | 2.008 |
גובה (מ') | 1.967 |
בסיס גלגלים (מ') | 3.022 |
משקל עצמי (ק"ג) | 2,499 |
נפח תא מטען / בקיפול מושבים מאחור (ל') | 916 / 2,233 |
מרווח גחון (ס"מ) | 22 |
צריכת בנזין ממוצעת – ק"מ לליטר (מוצהר/ מבחן) | 11.23 / 9.61 |
מנוע, נפח (סוג דלק, סמ"ק) | דיזל, 3,000 |
תצורת מנוע (מס' צילינדרים, תגבור חשמלי) | 6 טורי, טורבו, מיילד הייבריד MHEV 48V |
תיבת הילוכים, הנעה | אוט' 8, 4x4 |
הספק מנוע (כ"ס) | 200 |
מומנט (קג"מ) | 50 |
תאוצה 0-100 קמ"ש (שנ') | 10.2 |
משך אחריות כללית (שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם) | 5 / 150,000 |
לנד רובר דיפנדר - רקע
רבות כבר סופר ונאמר על הדיפנדר, דגם שהוא מדריך הטיולים האולטימטיבי מבית לנד רובר, כבר 77 שנים.
הדגם נולד בתור התשובה הבריטית לג'יפ וויליס שהגיע קודם לכן, וגויס בהמוניו למלחמת העולם השניה, שלימים הפך לדבר הכי קרוב שיש לשם הגנרי "ג'יפ", שבעצם בא לתאר רכב כפול הנעה קשוח, ספרטני וללא טכנולוגיה מורכבת, שעם הנהג המיומן יוכל להגיע לכל מקום כמעט, הגדרה שגם הדיפנדר ענה עליה באופן מושלם מאז ומעולם.
לפני קרוב לעשור ירד מפס הייצור האקזמפלר השני מיליון של דגם הדיפנדר, על צורותיו ודגמיו שיצאו במרוצת השנים והדורות.
זמן לא רב לאחר מכן, בשנת 2020, נולד הדור הנוכחי של הדיפנדר, שלאור הרצון של היצרן למכור ברוב שווקי העולם, ובשל דרישות רגולטוריות של המדינות המערביות- נבנה כולו מאפס, מבלי להסתמך על אילו מהמכלולים מהם הורכב זה שקדם לו, שיוצר באותה התצורה לאורך לא פחות מ-37 שנים.
בדקנו אותו בעבר בגרסתו הקצרה (90) והפחות מאובזרת וגם בזו שיותר, העמסנו נוסעים נוספים בגרסה בה מותקנת שורת מושבים שלישית (130), אך הגרסה הקלאסית הבסיסית – 110, לה 5 מושבים ותא מטען גדול, מגיעה אלינו רק כעת, ברמת הגימור S, ומאפשרת מחיר תחרותי, הכל באופן יחסי כמובן, אל מול מתחרים מסוקסים מהסגמנט, כאלו שמצליחים כמו הדיפנדר- ללעוס סלעים להנאתם ולדלג מעליהם בצעד קל, כאילו לא היו.
נועלים דיפרנציאל מרכזי ומשלבים ל- LOW. מתחילים.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – עיצוב חיצוני, מימדים
הדיפנדר העדכני עושה שילוב מעניין בין חדש לישן. הקווים נותרו זוויתיים ברובם, מוטיב שאפיין את עיצוב הדיפנדר המקורי, בעיקר כשמביטים על המרכב מהצד או מאחור;
ממש כמו בדגם המקורי, קו החלונות ישר כפלס מקורה A ועד לקצה החלון האחורי. מעליו גג שחור במראה צף, עם חלונות אלפיניים צרים, וגם הוא רץ לאורכו בקו ישר לחלוטין, המקביל לקו החלונות.
בתי הגלגלים קיבלו תפיחה הנדרשת לאכלוס הצמיגים הרחבים (צמיגי חצי-חצי), ואפילו החישוקים הנאים (19") לא מתחכמים בעיצובם. סולידי, מוצק, כוחני.
מאחור החתימה הייחודית של דיפנדר דרך פנסים ריבועיים גדולים וקטנים, שמגיעים כהומאז' לעיצוב המקורי, שם הם היו עגולים אמנם אך במבנה דומה; וגם כאן - גלגל חלופי תלוי על הדלת האחורית הכבדה.
מלפנים מדובר במלאכת מחשבת שמדברת בשפת העיצוב המותגית העכשווית של לנד רובר, ויחד עם זאת מותירה המון כבוד לעבר, עם עיצוב הפנסים הראשיים, הגם שמדובר בפנסי לד, שנראים עגולים אך עם מבט זועף, מסוקס.
הפגוש הגדול מוכסף בחלקו, עם פתחי אוורור מחוררים. על מכסה המנוע מדרכים עם עיצוב כמו שהיה פעם, ובמרכזו כיתוב גדול של Defender.
בעיצוב החיצוני יש הרבה פחות ברגים חשופים וצירים גולמיים כבעבר, אך עדיין, העיצוב שובה לב ושונה מכל מה שנע מסביבכם;
המראה הכללי פשוט נהדר, ולדעתי זה של ה-110 הוא המוצלח וההרמוני ביותר מבין שלושת מרכבי הדיפנדר המוצעים לרוכש.
האורך הכולל חוצה אך במעט את קו ה- 5 מ' (5.018 מ' ליתר דיוק), הרוחב 2 מטרים בדיוק והגובה – 1.967 מ'. בסיס הגלגלים עומד על 3.02 מ'.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – עיצוב פנימי, הנדסת אנוש ואיכות חומרים
עוד לפני שאכנס לתא הנוסעים של הדיפנדר הבסיסי- כדי לפגוש שם ידיות לכוונון ידני של (רוב כיווני) המושבים הקדמיים, לראות עיצוב של ברגים חשופים (במכוון) וגם לחוש בהעדרו של גג שמש, אגלה: בשני סוגים של כלי רכב אני מגלה סלחנות יתר לספרטניות עיצובית או לאבזור חסר, שדווקא משדרים סוג של קסם ואופי- רכבי שטח קשוחים ומכוניות ספורט קיצוניות.
יחד עם זאת, האווירה בתא הנוסעים בדגם ה-S, דגם הכניסה לעולם הדיפנדרים כאמור, רחוקה מלשדר ספרטניות יתר, דגש על פונקציונליות בלבד או אווירה צבאית.
להיפך. חיישנים שמזהים את קרבת המפתח ישחררו את נעילת הדלתות, ועל כל אחת מהן יש כפתור לטובת פתיחת או נעילת הרכב.
בפנים יקבלו אתכם מושבים עם כיסוי עור טבעוני מחורר, הכיוונון שלהם ידני כאמור, למעט כוונון חשמלי לכרית שתומכת בגב התחתון. על הדש-בורד הייחודי ישנו מעין מגש רוחבי להנחת חפצים כמו טלפונים או אמצעי ניווט, וגם שקע טעינה בדיוק למטרה זו.
2 המסכים, הראשי בגודל 11.4" וגם לוח המחוונים- בעלי רזולוציה מעולה, הנראות של המסכים פשוטה לכאורה, אך נוחה מאד להתמצאות ולתפעול בעת נהיגה, והם מתאפיינים בחלוקה יעילה לתתי מסכים ובגרפיקה חכמה. המסכים שכאן הם בפירוש מהטובים שבתעשייה.
לוח הפיקוד שמתחת למסך הראשי כולל את ידית ההילוכים ואת כפתורי הגלגל הנוחים השולטים בבקרת האקלים הדו אזורית ובמערכת השמע.
סביבם כפתורים שונים, חלקם מחליפים פונקציות בכפתורי הגלגל הגדולים, אחרים מטפלים בשאר הפונקציות של בקרת האקלים ובתוכניות הנסיעה בשטח, לרבות תפריט הTerrain response שנפתח ומופיע בתחתית המסך הראשי.
עוד תמצאו המון ידיות אחיזה ותאי אחסון גדולים, הפזורים ברחבי התא. אחד מהם תוכלו לסגור ולגלות את החלל הגדול שנמצא מתחת לקונסולה המרכזית הצפה.
איכות החומרים הכללית מעולה, ונותנת תחושת חוסן ועמידות, גם בפני טלטולים בשטח.
---
מאחור מרווח מאד, גם ל-3 מבוגרים. רוחב המרכב מבטיח נוחות גם לכתפיים, הגובה הרב מאפשר תקרה רחוקה מראשי הנוסעים, גם מהגבוהים שביניהם, ובסיס הגלגלים הנדיב דאג למרווח גדול לברכיים; מול הנוסע האמצעי נמצאים פתחי מיזוג ושקעי טעינה.
תא המטען גדול מאד (916 ליטרים), מתחת לרצפתו תאים קטנים לאחסון נוסף, יש כאן כיסים בצדדים, שקע מצית וגם שקע כוח ביתי, החיוני מאד להפעלת מכשירים בשטח – אם לצורך חילוץ ואם לטובת הקמפינג.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – אבזור, מחיר
מחיר הדגם עומד על 546,800 ₪, ומעבר למה שצוין, יש כאן אנדרואיד אוטו ואפל קארפליי, משטח טעינה אלחוטית, חימום למושבים הקדמיים, וקיפול חשמלי למראות הצד.
מעבר לכך, יש כאן שמשות כהות מאחור, מערכת מצלמות 360 מצוינת, הכוללת גם מצבי שטח ומראה "מתחת לרכב ובין הגלגלים הקדמיים" – הדמיית שטח הנסיעה, בלם יד חשמלי, חיישני גשם ואור ועוד.
מגרסה זו נעדרת מערכת השמע של מרידיאן, אך יצוין שגם בלעדיה איכות השמע ברכב טובה עד מאד.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – בטיחות
הקיט הבטיחותי הסטנדרטי מעניק לדגם ה-S ציון בטיחות לא מרשים של 2 מתוך 8, והוא כולל 6 כריות אוויר, בקרת שיוט אדפטיבית, מניעה אקטיבית מסטייה מנתיב, שליטה אוטומטית באורות גבוהים ובלימת חירום אוטונומית, לרבות בפני הולכי רגל ורכב דו גלגלי, בקרת ערנות נהג ועוד.
יחד עם זאת, אבזור אופציונלי שניתן להזמין עם הדגם כולל זיהוי רכב בשטח מת ומניעה אקטיבית מהתנגשות בו, וגם בלימה אוטונומית בנסיעה לאחור – ויחד עם מערכות אלה ציון הבטיחות עולה ל-5.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – מנוע, הנעה, צריכת סולר
כמו בכל הגרסאות של הדיפנדר למעט גרסת הפלאג אין, גם כאן ישנו תגבור חשמלי זעיר, מיילד הייבריד MHEV, המורגש בעיקר בסטארט-סטופ ובתנועה בעיר.
גרסת ה-S מצוידת במנוע דיזל בנפח 3 ליטרים בו 6 צילינדרים בטור עם מגדש טורבו, שמייצר 200 כ"ס ומומנט בן 50 קג"מ כבר מ-1,250 סל"ד נמוכים. ההנעה כפולה כמובן, ואל המנוע משודכת תיבה בת 8 הילוכים.
התאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש אורכת 10.2 שניות, בכל זאת, 200 סוסים בלבד צריכים לדחוק ולהניע משקל עצמי של 2.5 טונות.
צריכת הסולר המוצהרת עומדת על 8.9 ליטרים לכל 100 ק"מ, בפועל, לאורך מאות קילומטרים של המבחן, שכללו גם טיפוס הררי בכבישי הגליל והגולן, הצריכה הממוצעת נקבעה על 10.4 ליטרים לכל 100 ק"מ, מה שמאפשר טווח נסיעה של כ-800 ק"מ למיכל הגדול (89 ליטרים).
מהתנהלות עירונית ובזחילה בפקקים של בוקר, תוכלו לצפות לצריכה ממוצעת של משהו בין 11 ל-12 ליטרים לכל 100 ק"מ.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – נוסעים
כבר במטרים הראשונים מורגש השילוב של התגבור החשמלי עם המומנט הבשרני של מנוע הדיזל. הדיפנדר מקפץ מהמקום בזריזות, ומשתלב בקלות בתנועה; הוא פועל חרישית עם נהמה כוחנית.
מושב הנהג נוח וגבוה, החלונות הגדולים סביב נותנים תחושה אוורירית ומוארת, ומסייעים לתמרון העירוני, במיוחד כשמדובר בקוטר הסיבוב הגדול של הדיפנדר- 13.1 מטרים. החיישנים ההיקפיים ומצלמות ה- 360 תורמים את שלהם לטובת התנהלות עירונית קלה יחסית.
חיישני הרוורס לוקחים בחשבון את התוספת לאורך המרכב שגובה הגלגל החלופי התלוי על הדלת האחורית, שהוא בולט יותר מוו הגרירה שהותקן ברכב ההדגמה, ופעולתם עוזרת בחניות- במיוחד כשחונים בסמוך אל הקיר שמאחור.
מתלי האוויר נעדרים כאמור מגרסה זו, אך גם אלו שכאן, לצד הבולמים וקפיצי הסליל- עושים עבודה פשוט מצוינת, ומעניקים רמה גבוהה של רכות ונוחות. גם שברים בכביש ופסי האטה בקושי מורגשים בתוך תא הנוסעים.
ההתראות של מערכות הבטיחות המותקנות כאן, בעיקר של חריגה ממהירות התמרור, עובדות במרץ, ומדי התנעה כדאי להיכנס לתפריט הנכון במסך ולאלחש את פעולתן.
---
מחוץ לעיר רמת הנוחות הגבוהה נשמרת, וריבוי יחסי ההעברה בגיר מאפשרים שיוט נינוח ושקט מאד, כמעט באפס מאמץ מצד המנוע, ואין כמעט הפרעה מרעשי רוח או מהגלגלים הרחבים. שיכוך המתלים מצוין, מחד- הנסיעה רכה וסופגת, מאידך, אין נדנוד יתר, במיוחד בכבישים איכותיים.
כשרוצים להאיץ או לעקוף בכביש המהיר, מגלים די מהר שיכולת התאוצה בתנועה מתמתנת משמעותית ממה שחווינו במהירות עירונית, וכאן בא לידי ביטוי הפער אל מול המנועים החזקים יותר בקבוצה.
שלא תבינו לא נכון, ניתן להגיע בקלות ולשייט במהירויות גבוהות מאד, רק שצריך להאיץ אליהן באופן מתון יחסית.
---
בשטח המבחן מתחלק תמיד לשניים: מעברים טכניים איטיים וגם- איכות נסיעה מהירה יחסית בשבילים מחורצים וזרועי בורות, עם תוואי המתחלף בין חול, לבוץ, לאדמה מהודקת או לחלוקי נחל או חצץ.
אקדים ואגלה – הדיפנדר הוא פרטנר מעולה, בשני המבחנים; בנסיעה מהירה יחסית בדרך משובשת הדיפנדר כמעט שאינו מקפץ או חובט בנוסעים, באופן המתעלה על רוב רכבי השטח הקשוחים, שדואגים להעביר הרבה יותר אינפורמציה על מה שעובר על הגלגלים- ישירות לגבם של הנוסעים.
במעברים טכניים הכוללים הצלבות גלגלים או טיפוס על סלעים, שומרים על גז קבוע, כיוון ההגה לו מסייעת המצלמה המראה את מה שקורה בין הגלגלים הקדמיים, והדיפנדר עובר אותם בשלווה כמעט מעצבנת; המכשול תמיד נראה מאיים הרבה יותר מכפי שתחושו אותו במושבכם בפועל.
מרווח הגחון כאן קבוע כאמור, ללא מתלי אוויר, והוא עומד על 22 ס"מ. סרחי העודף הקטנים וזוויות הפגושים מאפשרים זוויות גישה ונטישה מעולות (37.6 ו-41.9 מעלות בהתאמה), וגם זווית הבטן הנדיבה (27.9 מעלות) מבטיחה שלא תשמעו את הגחון מתענה או מתיישב במעבר מעל למדרגה או בקצה תלולית שהופכת למדרון.
בעת הנפת גלגל או 2 גלגלים אלכסוניים, ניתן לחוש היטב כיצד חלוקת הכוח והדיפרנציאלים הנעולים עובדים. תמצאו עצמכם מתקדמים קדימה ללא דרמה וכמעט ללא פרפור של הגלגלים.
לרשותכם סוללת כלי עזר לשטח, שתוכלו להפעיל בהתאם לתוואי – מנעילות דיפרנציאל מרכזי ואחורי, דרך בקרת ירידה תלולה במדרון, אפשרויות ה- Terrain response לפי תוואי, ושימוש בהילוך כוח Low. הכל בלחיצת כפתור, חלקם משתלבים בהילוך סרק;
אם תגיעו למעבר של נחל, הדיפנדר יכול להתמודד עם עומק של עד 85 ס"מ מכובדים; כדאי שלא להגזים עם זה, ולהימנע מלהגיע למצב בו תבדקו באמצע הנחל אם המדרכים שעל מכסה המנוע עשויים מפלסטיק שהוא קשיח מספיק כדי לשאת את משקל גופכם.
לנד רובר דיפנדר 110 S200 – מסכמים
גרסת הכניסה של הדיפנדר מעניינת במיוחד. היא אמנם ויתרה על כמה אלמנטים כדי להתכנס למחיר של 547 אלף שקלים, כמו מתלי אוויר, זוג מושבים נוספים מאחור או 50 סוסים במנוע, אך מאידך – גרסה זו משחקת כעת במגרש בו שוהות הגרסאות היותר יקרות של טויוטה לנד קרוזר החדש ופורד ברונקו, שעד כה לא באמת מצאו שטח חופף ברמות המחירים עם הדיפנדר, בטח שלא בגרסת ה-110.
למרות שה- S200 מהווה גרסת כניסה לעולם הדיפנדרים, עדיין, הוא מאובזר היטב, הוא לא חוסך בשום דבר שקשור ליכולות השטח ולטכנולוגיה התומכת, המתלים ה"רגילים" עושים עבודה פשוט נפלאה וכן – המרכב המרווח והנוח נראה בדיוק כמו אחיו היקרים יותר.
אז נכון שחלק ממערכות הבטיחות האקטיביות חסרות או שמתאפשרות רק בתוספת מחיר, ונכון גם שהמנוע לא כוחני על הכביש המהיר, אך בסופו של יום הדיפנדר 110 S200 נותן את מה שדיפנדר נותן כבר קרוב ל-80 שנים – רכב שטח אולטימטיבי, קשוח, עם המון אופי וייחוד, ובדור הנוכחי- הוא גם רחוק מלהיות ספרטני כמו פעם ומעניק איכות נסיעה מעולה גם בכביש, וזאת לצד המון סטייל. מעל לכל, הוא נתפס כסמל סטטוס.
בשורה התחתונה, זו כנראה הגרסה המשתלמת ביותר של הדיפנדר, שנותנת הכי הרבה באופן יחסי למחיר שלה.
LAND ROVER DEFENDER 110 S200
מחיר (₪) | 546,800 |
אורך (מ') | 5.018 |
רוחב (מ') | 2.008 |
גובה (מ') | 1.967 |
בסיס גלגלים (מ') | 3.022 |
משקל עצמי (ק"ג) | 2,499 |
נפח תא מטען / בקיפול מושבים מאחור (ל') | 916 / 2,233 |
מרווח גחון (ס"מ) | 22 |
צריכת בנזין ממוצעת – ק"מ לליטר (מוצהר/ מבחן) | 11.23 / 9.61 |
מנוע, נפח (סוג דלק, סמ"ק) | דיזל, 3,000 |
תצורת מנוע (מס' צילינדרים, תגבור חשמלי) | 6 טורי, טורבו, מיילד הייבריד MHEV 48V |
תיבת הילוכים, הנעה | אוט' 8, 4x4 |
הספק מנוע (כ"ס) | 200 |
מומנט (קג"מ) | 50 |
תאוצה 0-100 קמ"ש (שנ') | 10.2 |
משך אחריות כללית (שנים / ק"מ – המוקדם מביניהם) | 5 / 150,000 |